Fishing Trips

Επειδή η Πλατφόρμα μας βρίσκετε στην διαδικασία αναβάθμισης και έχουμε πολλά Αλιευτικά Σκάφη που δεν έχουμε προβάλει ακόμα, στείλτε μας ένα μήνυμα – e-mail (στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ), ή με κάποιο τηλέφωνο (στο 6932253852), με τις απαιτήσεις σας, (αριθμό ατόμων, κατάλληλο μέρος που θα θέλατε να πάρετε το Σκάφος και πιθανή ημερομηνία) και εμείς θα επικοινωνήσουμε πολύ σύντομα μαζί σας. Επίσης μπορείτε να ενημερωθείτε για τον Αλιευτικό Τουρισμό, τόσο στην ‘Επικοινωνία’, όσο και στα ‘Νέα’, (το σύστημα αυτόματης κράτησης δεν είναι προς το παρών ενεργοποιημένο..).

Κίνδυνοι που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουμε

 

πολλοί εδώ στην Χώρα μας, μπερδεύουν τον Αλιευτικό Τουρισμό (fishingtourism), με τον Θαλάσσιο (seatourism) και μάλιστα ενώ μιλάνε για ανάπτυξη Παραλιακού Μετώπου, ή για Αθλητικό και Θεματικό Τουρισμό στην θάλασσα, είτε ξεχνάνε να αναφέρουν τον Αλιευτικό Τουρισμό, είτε μιλάνε για Αλιευτικό Τουρισμό, χωρίς όμως να έχουν μπει μέσα σε επαγγελματικό σκάφος ψαρέματος, ώστε να δουν από κοντά, ποιο πραγματικά είναι αυτό το προϊόν  και πως αυτό, θα μπορούσαμε να το κάνουμε πιο ελκυστικό για τους Επισκέπτες. Ο Αλιευτικός Τουρισμός, είναι διαφορετικό προϊόν, από το Σκάφος Αναψυχής…

 

 

Η μέχρι σήμερα Πρακτική, αλλά και η Πολιτική που εφαρμόζουμε, (δείτε εκφράσεις όπως Θαλάσσιο Τουρισμό, Τουριστική Αλιεία, Αθλητική Αλιεία, αλλά και απουσία Σχολών Αλιείας, Σχολών Καραβομαραγκών, επιδότηση για Σπάσιμο Καϊκιών κ.α.), αλλά και η διαμορφωθείσα μέχρι σήμερα, νοοτροπία των Ψαράδων (όπως κρύβουμε την τέχνη μας, δεν συζητάμε τα προβλήματα της Αλιείας, αλλά και εκφράσεις όπως ‘..σιγά μην ανοίξω εγώ τα μάτια σε συνάδελφους..’, σιγά μην κάνω το παιδί μου ψαρά.. κ.α.).

Πιθανές ενέργειες - δράσεις για την επίτευξη των στόχων μας και τι ‘εργαλεία’ διαθέτουμε

 

 

Συνεργασία των εμπλεκομένων Τομέων - Υπουργείων, [Τουρισμού - Αγροτικής Ανάπτυξης – Ναυτιλίας, αλλά και του Πολιτισμού (για να παρουσιάζεται η Ιστορία μας με την θάλασσα και το ψάρεμα, από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα)] και κεντρική Κυβερνητική κατεύθυνση, ώστε: Όπου προβάλλεται η Χώρα μας, η περιοχή μας,  ο Τουρισμός μας, αλλά και τα υπόλοιπα Αγροτικά μας Προϊόντα, θα πρέπει να προβάλλεται και ο Αλιευτικός Τουρισμός (πολλοί λένε, ότι είναι ένα πολύ δυνατό αγροτικό προϊόν).

 

.

Άμεση λειτουργία Σχολών Αλιείας, αλλά και σχολών Καραβομαραγκών, κατά τα πρότυπα άλλων Αγροτικών Σχολών (βλέπε Αβερώφειος Σχολή Λάρισας, Γαλακτοκομική στα Γιάννινα κ.α.).

 

Παράλληλα απαιτείται διοργάνωση Ημερίδων σε Περιφερειακό - Δημοτικό επίπεδο, ώστε να ενημερωθούν όλοι, (ψαράδες, άνθρωποι του Τουρισμού, Πολιτικοί – Περιφερειακοί, ΜΜΕ κ.α.), για αυτό το πολύ σημαντικό Ελληνικό Αγροτικό Προϊόν που έχουμε και λέγεται Αλιευτικός Τουρισμός στην Ελλάδα. Σε ομιλίες για Θεματικό Τουρισμό, θα πρέπει να μιλάμε και για τον Αλιευτικό Τουρισμό και για τα πλεονεκτήματα που έχουμε σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό και Διεθνή ανταγωνισμό.

 

Ημερίδα στις Βρυξέλες, με μερικούς από τους καλύτερους Ψαράδες που ήδη κάνουν με πολύ μεγάλη επιτυχία Αλιευτικό Τουρισμό, (για να μάθουν όλοι και εδώ αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τι σημαίνει Αλιευτικός Τουρισμός στην Ελλάδα) και ταυτόχρονα εξοικείωση των ψαράδων με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

 

[επιδοτούμενο πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για προώθηση του Αλιευτικού Τουρισμού, (InterregMediterranean., ProjectTitle: FishingTourismforsustainabledevelopmentintheMediterraneanarea, είναι για έξι Χώρες μαζί με την Χώρα μας), άλλα Επιδοτούμενα Προγράμματα για Ψαράδες],

 

ώστε να διευκολυνθούν και άλλοι Ψαράδες να κάνουν Αλιευτικό Τουρισμό και ταυτόχρονα, να εξοικειωθούν με τα Ευρωπαϊκά όργανα στην Αλιεία, στα οποία θα πρέπει να συμμετέχουν, μια και διαθέτουμε τον μεγαλύτερο Αλιευτικό Στόλο και πολλοί λένε, ότι σταδιακά θα πρέπει, να είμαστε από αυτούς που θα καθορίζουν την Ευρωπαϊκή Πολιτική στην Αλιεία.

Οφέλη και άλλες παράμετροι:

 

 

Οι στόχοι μας δεν θα μπορούσαν να είναι μικρότεροι από:

 

 

Τετρακόσια  - πεντακόσια, ή και περισσότερα,  επαγγελματικά σκάφη  ψαρέματος με άδεια αλιευτικού τουρισμού το συντομότερο δυνατό, σε κάθε περιοχή της Πατρίδας μας και αυτό να προβάλλεται στο Εξωτερικό (όπου πηγαίνει ο Τουρισμός μας, τα νησιά μας, αλλά και τα υπόλοιπα Αγροτικά Προϊόντα μας, να πηγαίνει και ο Αλιευτικός Τουρισμός). Με κύριο στόχο, να γίνει η Χώρα μας, Διεθνής Αλιευτικός Προορισμός.

 

 

 

Άμεση συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά Όργανα για την Αλιεία, με απώτερο στόχο πολύ σύντομα, να είμαστε από αυτούς που θα καθορίζουν την Ευρωπαϊκή Πολιτική στην Αλιεία, μια και διαθέτουμε τον μεγαλύτερο Αλιευτικό Στόλο στην Ευρώπη (με συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές Αποφάσεις, θα μπορέσουμε να δώσουμε και λύσεις στα Ελληνικά Προβλήματα που αντιμετωπίζουμε…).

 

Η επίτευξη των παραπάνω στόχων, ενδεχομένως θα οδηγούσε:

 

Προσέλκυση πολλών επιπλέον τουριστών στην Χώρα μας. Πολλοί είναι αυτοί, που πρώτα κλείνουν το ψάρεμά τους και στην συνέχεια τις διακοπές τους.

 

Προώθηση και άλλων πολύ γνωστών Αγροτικών Προϊόντων μας, μαζί με τον Αλιευτικό Τουρισμό, (ήδη σε πολλές περιοχές, τελειώνοντας το ψάρεμα, παίρνουν οι Τουρίστες μαζί τους και παραδοσιακά προϊόντα ή τα δοκιμάζουν στο σκάφος, π.χ. λάδι, φέτα, μέλι, κρασί, ούζο κ.λπ.).

 

Εξοικείωση  των ψαράδων και των οικογενειών τους με το διαδίκτυο, (υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, με την έλλειψη συμμετοχής και ενημέρωσης των ψαράδων, π.χ. Προγράμματα ΕΣΠΑ 2014 – 2020, συμμετοχή και ενημέρωση για το τι συμβαίνει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, κ.α.), ώστε να φτάσουμε να συζητάμε, όχι μόνο τα Ελληνικά προβλήματα στην Αλιεία και στην θάλασσα, αλλά και γιατί όχι, να καθορίζουμε την Ευρωπαϊκή Πολιτική στην Αλιεία, (που ούτως ή άλλως, προωθεί την ενίσχυση της μικρής Αλιείας και του εισοδήματος των ψαράδων με αειφόρο τρόπο...).

 

Τέλος έχουμε, παραμονή νέων στο επάγγελμα του Ψαρά, αποσυμπίεση των ήδη μειωμένων ιχθυαποθεμάτων και ταυτόχρονα ενίσχυση του εισοδήματος των ψαράδων.